MAMASAUFEE PENGEDAR SAH SHAKLEE SEJAK 2012 - KEKAL AKTIF

Home » , , , , » SAKIT SENGGUGUT DAN CARA MENGATASINYA

SAKIT SENGGUGUT DAN CARA MENGATASINYA

Written By Hana Azleen on Thursday, 23 January 2014 | 10:32

Assallammualaikum & hye readers ku yang disayangi..
Apa aktiviti hari ni? Hari ni hari kerja la... Tapi best... harini hari gaji. yeay!!
Meh saya share kan jadual gaji bagi kakitangan Kerajaan Malaysia untuk tahun 2014 ni.



Best kan dapat gaji? Sapa xsuke kan... hehehe

Tajuk entry kali ni saya bukanlah bermaksud teman baik tuh GAJI... tp boleh juga klu nk anggap ia sebagai teman baik kan. Teman baik saya ni sebelum mengandung memang datang regularly... tp lepas mengandung & bersalin dah jarang-jarang datang... Pasal teman baik saya ni actually ia adalah teman baik semua wanita. Setiap bulan wanita akan mengalami keadaan period yang mana org kata datang bulan. Ia normal. klu x dtg tu xnormal. kena buat check up samada ada masalah lain atau Pregnant... Bulan ni saya kecewa sikit la sebab mengharapkan untuk diberi peluang mengandung tapi teman baik dah datang... xpe lah. kita usaha lagi kan. Apa yang xbest adalah, kali ni ia datang dengan SENGGUGUT. sangat tidak selesa dan tidak bermaya. Masyaallah, rasa xnk kerja nih.rasa nk baring jer.

CARA MENGATASI SENGGUGUT TANPA UBAT.


JANGAN KACAU!

Cara lain adalah dengan mengubah cara hidup kepada gaya hidup sihat terutama daripada segi pemakanan.
1. Perbaiki diet : Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.
2. Kurangkan garam.
3. Variasikan pilihan minuman : Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh, kopi dan minuman beralkohol beberapa hari sebelum period kamu.
4. Ambil Vitamin Tambahan. Ambil Vitamin B dan E. Kamu juga boleh menambah magnesium dan kalsium dalam diet kamu. Beritahu doktor kamu sebelum mengambil sebarang vitamin. Sesetengah vitamin boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan kamu yang lain dan mengakibatkan kesan sampingan jika diambil berlebihan.
5. Bagaimana dengan lemak yang berkualiti? Ya! Banyakkan makan salmon dan tuna. Ia mengandungi lemak asid omega 3 yang tinggi dan boleh mengurangkan kesakitan dismenorea.
6. Kekal aktif. Kamu boleh meneruskan aktiviti harian dan kekal cergas semasa kamu didatangi period. 
7. Joging dan berjalan bersiar-siar juga membantu. Kamu boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya sejam untuk bersenam. Bersenam telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan dismenorea.
8. Berhenti merokok
9. Tenangkan fikiran. Belajar untuk meditasi. Kamu juga boleh mendengar lagu atau meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan menonton filem kelakar. Bergelak ketawa juga dapat menenangkan urat saraf.
10. Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
11. Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri kamu. Jika kamu pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhi bunyi bising. Kesakitan akan berkurang selepas kamu mengambil pil penahan sakit.


Pengguna tegar Shaklee kan, jadinya jom kita tengok ada x supplement Shaklee yang boleh bantu situasi sebegini. 

Set Untuk Mengatasi Masalah Senggugut dan PMS.
3 Supplement yang dicadangkan :


1. B Complex

Vitamin B-complex khususnya vitamin B5 ( asid panthothenik ), B6 dan B12 telah terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.
Vitamin B5 membantu mengurangkan rasa tertekan dan ianya diperlukan oleh kelenjar adrenal.
Vitamin B6 membantu mengurangkan penyimpanan air, menambahkan aliran oksigen kepada organ wanita, juga membantu menstabilkan paras estrogen ke tahap normal.
Vitamin B6 juga meringankan symptom-simptom fizikal dan mental termasuk kembung perut, pening, kerimasan dan perasaan marah-marah.
Vitamin B12 membantu meringkankan tekanan, menghindar anemia dan ianya diperlukan untuk semua fungsi badan.

2. Ostematrix (Kalsium Magnesium)

Wanita yang mengambil calcium yang mencukupi dapat mengurangkan masalah senggugut..
Sebelum haid bermula, PARAS BEKALAN KALSIUM AKAN MENURUN menyebabkan emosi tidak stabil dan lain-lain symptom senggugut. Oleh itu, pengambilan kalsium tambahan dapat mengawal turun naik perasaan serta symptom-simptom yang lain. Selain itu, wanita yang menghidap senggugut juga kekurangan Magnesium.

3. GLA Complex

Pati biji borage, iaitu biji tumbuhan yang merupakan sumber terkaya bagi GLA semulajadi.
Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA. Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan symptom senggugut. Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan mengawal keinginan makanan manis-manis.


Legakan masalah senggugut dengan pengambilan Supplement ini secara konsisten.

Untuk order atau sebarnag pertanyaan boleh terus hubungi Hana
sms|whatsapp : 012-2365414
emel | hanna.azleen@gmail.com
FB| Hana Azleen Amiruddin





0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

About Me

My photo

Assalamualaikum!!! 
Saya Hanna, MamaSaufee. Saya Independent Distributor Shaklee.
Sekiranya anda berminat boleh dptkan Produk Shaklee daripada saya.
Hubungi terus saya:
SMS/Whatsapp/Call : 012 - 236 5414