MAMASAUFEE PENGEDAR SAH SHAKLEE SEJAK 2012 - KEKAL AKTIF

Home » » OSTEMATRIX SHAKLEE BANTU LENGKAPKAN KEPERLUAN KALSIUM

OSTEMATRIX SHAKLEE BANTU LENGKAPKAN KEPERLUAN KALSIUM

Written By Unknown on Tuesday 6 August 2013 | 09:05

Jom kita lihat kebaikan Kalsium yang diambil dari Organicfacts.net

Antara manfaat kalsium yang paling penting adalah membantu dalam mengekalkan kesihatan tulang, gigi, mencegah kanser kolon, mengurangkan obesiti, dll. Kita memerlukan kalsium dari lahir hingga ke usia tua. Ketika bayi, kalsium diperlukan untuk tulang dan pertumbuhan gigi. Semasa remaja kalsium sekali lagi penting untuk menyokong pembangunan tulang, manakala apabila kita tua, tulang kita cenderung untuk hilang ketumpatannya dan lemah, dengan itu memerlukan pengambilan kalsium yang mencukupi. Dengan pemakanan kita yang tidak mengikut diet harian yang sempurna, kita sering mengelak dari kelompok makanan yang kaya kalsium seperti produk tenusu yang menyebabkan kita kekurangan kalsium. Laporan mengatakan keadaan kekurangan kalsium akan terus meningkat, terutamanya wanita yang mengamalkan diet kalori rendah untuk langsing sering menghadapi masalah osteoporosis. Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengambil kalsium yang cukup, bersama-sama dengan vitamin D dan magnesium dan K2 sepanjang hidup anda.


Kalsium membentuk 2% daripada jumlah berat badan manusia dewasa. Kalsium dijumpai dalam badan manusia sebagai deposit di dalam tulang dan gigi dalam kuantiti besar. Kesan kalsium juga hadir dalam sistem peredaran darah.


Kalsium boleh didapati dalam susu dan produk susu seperti keju dan yogurt. Selain itu, kacang, ikan salmon dalam tin, bijian dan kekacang juga sumber kalsium yang baik. Selain susu yang popular sebagai sumber kalsium, brokoli juga boleh meningkatkan tahap kalsium dalam diet anda dengan baik. Susu separa skim atau seluruh skim mempunyai kandungan kalsium yang hampir serupa. Ikan seperti salmon dan sardin, sayur-sayuran berdaun hijau termasuk brokoli, bayam, jus, bijirin, oren, tiram, kacang soya, badam, kacang hijau, dan ricotta juga sumber-sumber yang kaya dengan kalsium.


Gejala-gejala-Kekurangan Kalsium:
Menyedari kekurangan kalsium dalam badan adalah agak mudah. Berdebar-debar, tekanan darah tinggi, osteoporosis, gigi longgar dan penyakit gusi, insomnia, kekejangan prahaid, tetany, tekanan darah tinggi dan apabila otot anda sakit dan gerenyet, atau anda tiba-tiba kekejangan juga menunjukkan kekurangan kalsium. Sering kali, ramai kanak-kanak mengalami penyakit riket, tulang menjadi lemah dan fleksibel, mereka mempunyai kaki bengkok, dada tenggelam dan rusuk manik, mereka tidak dibekalkan dengan kalsium mencukupi dari kelahiran itu sendiri. Oleh itu, bekalan kalsium adalah amat penting di kalangan kanak-kanak dan remaja yang semakin meningkat kerana ia boleh mengurangkan risiko osteoporosis pada usia tua. Penyakit tulang ini adalah perkara biasa dalam satu daripada setiap tiga wanita dan seorang lelaki pada setiap 12 orang, di atas umur 50 tahun.


10 Kebaikan Kalsium:
Kalsium merupakan mineral yang penting bagi tulang, gusi dan gigi yang sihat. Doktor mungkin akan mencadangkan wanita untuk mengambil makanan tambahan kalsium apabila terdapat tanda-tanda awal masalah tulang seperti osteoporosis atau osteopenia.


Menguatkan Tulang – Kalsium menguatkan tulang belakang dan memastikan bentuk yang betul kepada badan selain daripada mengurangkan risiko sakit belakang. Kalsium membantu menjadikan tulang berada dalam keadaan yang baik dan mencegah sakit tulang seperti artritis dan osteoporosis yang boleh menjejaskan pergerakan bebas selain dari menjadi amat menyakitkan.
Mencegah Obesiti - Kalsium dapat membantu dalam mengekalkan berat badan optimum bagi lelaki dan perempuan. Jika terdapat mana-mana kekurangan kalsium dalam diet anda, badan akan cenderung untuk melepaskan hormon paratiroid, yang seterusnya merangsang tulang untuk melepaskan kalsium ke dalam aliran darah anda untuk mengimbanginya. Dari segi lain, hormon paratiroid juga merangsang pengeluaran lemak dan mencegah pembuangannya, yang sekali lagi boleh membuat anda gemuk. Jadi pastikan anda mengambil jumlah kalsium yang betul, supaya obes tidak terjadi dengan bahaya kesihatan lain yang berkaitan.

Melindungi Otot Jantung - Kalsium melindungi otot jantung anda. Jumlah kalsium yang mencukupi membantu otot jantung untuk melakukan penguncupan dan pengembangan betul. Kalsium juga membantu sistem saraf untuk mengekalkan tekanan di dalam arteri anda. Jika terdapat penurunan kalsium, sejenis hormon yang dipanggil calcitrol dilepaskan yang bertindak dengan otot lembut arteri, dan dengan itu meningkatkan tekanan darah. Otot jantung memerlukan ion kalsium extracellular untuk penguncupan. Apabila kepekatan intrasellular kalsium meningkat, ion kalsium berkumpul bersama-sama dengan troponin protein yang merangsang cecair extracellular dan ruang intraselular, malah otot rangka, yang hanya diaktifkan oleh kalsium yang disimpan dalam reticulum sarcoplasmic.

Mengelakkan Kanser Kolon - Kalsium yang mencukupi mengurangkan risiko keseluruhan kanser kolon dan mengelak pertumbuhan polip yang boleh membawa kepada kanser. Suplemen kalsium dapat mengurangkan risiko adenomas, juga dikenali sebagai tumor nonmalignant di dalam kolon. Ini sebenarnya adalah pelopor kepada kanser kolon, namun ia masih tidak diketahui jika pengambilan kalsium mengurangkan risiko kanser sepenuhnya. Kalsium berlebihan akan tinggal di dalam usus anda setelah badan anda menyerap apa yang diperlukan. Dalam perjalanan melalui kolon, kalsium yang tidak diserap ini dipercayai untuk mengikat sel-sel kanser supaya ia dikumuhkan bersama-sama dari badan. Kajian telah menunjukkan bahawa kedua-dua makanan sumber kalsium dan supplemen kalsium memberikan kesan perlindungan ini.

Mencegah Blues Pra-haid - Jumlah kalsium yang mencukupi mengurangkan gejala-gejala sindrom prahaid pening kepala, perubahan mood, tekanan darah tinggi dan sebagainya. Tahap kalsium yang rendah mungkin mencetuskan pengeluaran hormon yang menyebabkan hilang mood termasuk cepat marah dan kemurungan.

Mencegah Batu Karang – Batu karang sebenarnya deposit terhablur kalsium dan lain - lain mineral dalam saluran kencing manusia. Bentuk yang paling umum batu karang ialah batu-batu oxalate. Sebelum ini, ia dianggap bahawa pengambilan kalsium yang tinggi atau penyerapan kalsium tinggi membangunkan batu karang, tetapi kajian terkini menunjukkan bahawa pengambilan kalsium diet tinggi mengurangkan bahaya batu karang dengan baik. Secara ringkasnya, kalsium tidak menyebabkan batu karang, tetapi kalsium yang hadir berlebihan di dalam air yang mengakibatkan batu karang. Faktor-faktor lain seperti penggunaan oxalate tinggi daripada sayur-sayuran berdaun seperti kale dan bayam, kekurangan minum air boleh menjadi punca besar untuk batu karang.

Memastikan Tahap pH Alkali Yang Sihat - Makanan ringan, gula yang berlebihan dan barangan di dalam tin menyumbang pembentukan asid dalam badan, yang boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti kanser, batu karang dan darah tinggi. Kalsium membantu untuk mengekalkan tahap pH yang sihat, seterusnya meningkatkan kecergasan dan kesihatan secara keseluruhan.

Kawalan Tekanan Darah - Beberapa penyelidikan mengisytiharkan bahawa diet vegetarian dengan jumlah yang tinggi dengan kalsium, magnesium dan kalium dan serat akan mengurangkan tekanan darah. Walaupun penyelidik lain membuat kesimpulan dengan pendapat yang berbeza dan berkata bahawa pengambilan kalsium menyebabkan darah tinggi. Kemudian ia melihat bahawa sebab bagi keputusan itu adalah kerana kajian-kajian ini menguji kesan nutrien tunggal dan bukannya sumber-sumber makanan yang mempunyai kandungan nutrien. Institut Kesihatan Negara menjalankan penyelidikan yang dikenali sebagai "Pendekatan Pemakanan Hentikan Tekanan Darah Tinggi ( DASH) ". Diet "tipikal American" berbanding dengan dua diet diubah yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dan kombo "DASH" diet yang disumbat dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kalsium. Hasil kajian menunjukkan peningkatan pengambilan kalsium menyebabkan tekanan darah menurun.
* Untuk membantu menguji kesan gabungan nutrien termasuk kalsium dari makanan pada tekanan darah, satu kajian telah dijalankan untuk menyiasat kesan pola makan pelbagai tekanan darah. Secara keseluruhan didapati bahawa pengambilan makanan yang mencukupi buah-buahan dan sayur-sayuran serta kalsium memainkan peranan penting dalam mengawal tekanan darah.
Mengekalkan Gigi dan Gusi yang sihat - Kalsium melindungi gigi anda dengan menjaga tulang rahang yang kuat dan kukuh sepanjang kehidupan anda, yang seterusnya memastikan gigi kuat di mana bakteria tidak boleh berkembang. Oleh itu, sebelum gigi dan gusi anda mula memberi masalah, amalkan diet yang kaya kalsium dengan teratur. Pengambilan kalsium seharusnya tinggi terutama dari usia muda, jadi anak anda secara semulajadi membesar gigi dan tulang yang kuat.

Membantu Pengangkutan Nutrien - Kalsium membantu nutrien bergerak mudah melintasi membran sel.


Kalsium adalah mineral yang paling penting, dan kita cenderung mengabaikan ia. Kebanyakan kanak-kanak cerewet untuk minum susu dan akhirnya berhenti minum susu sama sekali. Harus diketahui bahawa mengabaikan mineral kalsium boleh menyebabkan banyak penyakit yang serius dalam jangka panjang. Kalsium adalah elemen penting dalam diet mana-mana manusia yang sihat. Jika susu dan produk tenusu tidak diingini, cuba untuk menggabungkan bahan-bahan ini dengan bijirin lain dan membuat resipi yang melibatkan susu dan produk tenusu. 

Bagi saya, saya yakin dgn produk Shaklee yang mana sumber kalsium dalam Ostematrix lengkap dgn Vitamin D dan Magnesium untuk tulang. kenapa pentingnya Magnesium dan Vitamin D??? Kerana Magnesium membantu menggabungkan Kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya dan Vitamin D merangsang penyerapan Kalsium... 



Hubungi SID anda atau terus hubungi saya untuk pesanan mahupun sebarang pertanyaan.
sms/call/whatsapp: 012-2365414
emel: hanna.azleen@gmail.com
FB: FB HANNA



0 comments:

Post a Comment

Popular Posts